28.03.2012.

Fordove reli zvijezde idu još brže

Fordovi izgledi za pobjedu FIA-inog Svjetskog prvenstva u reliju 2012. povećani su ne samo zato što je Fiesta jedan od najbržih automobila nego i jedan od najsigurnijih.

ford

Fiesta RS WRC je natjecateljska verzija Fordovoj najprodavanijeg obiteljskog automobila pretvorena u čudo od 300KS koje je u stanju ubrzati od 0-100 km/h za manje od pet sekundi.

Taj podatak je važan fanovima natjecanja, ali jednako je važan i rad uložen u sigurnost automobila tijekom zahtjevnih testova širom svijeta koji vozaču i suvozaču pomaže da voze brže.

“Kad se radi o sekundama koje dijele od pobjede, moraš moći vjerovati automobilu da će posao odraditi 100 posto,” rekao je Fordov vozač Petter Solberg. “Nesreće u ovom sportu su neizbježne, ali budući da znam da je Fiesta jedan od najsigurnijih automobila na planeti omogućuje mi da obavim svoj posao bez straha.”

ford

Osim jedinstvenog sigurnosnog kaveza, modifikacije po pitanju sigurnosti uključuju premještanje sjedala dalje od vrata kako bi se spriječile bočne ozljede, te ugrađeni aparat za gašenje s mlaznicama po čitavom interijeru. Pokaže li se da je nesreća neizbježna, rizik vatre je smanjen zbog fleksibilnog, neprobojnog spremnika napunjenog pjenom.

Sigurnost modernih natjecateljskih automobila pokazala se naročito značajnom kada su Fordovi vozači, Jari-Matti Latvala i suvozač Miikka Anttila prošli neozlijeđeni nakon što se njihov Focus RS WRC otkotrljao 200 m niz padinu u Portugalu 2008.godine.

ford

Ford je glasan zagovornik FIA-ine kampanje za sigurnost na cestama. Kampanju je prošle godine predstavila krovna organizacija motosporta, FIA, a ona se zalaže za sigurnije ceste, vozila i ponašanje. Fordova Fiesta RS WRC s ponosom nosi logo FIA-ine kampanje za sigurnost na cestama i u podršku inicijative za smanjenjem ozljeda i smrtnosti na svjetskim cestama.

: Pogledajte ostala Ford vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club