14.06.2012.

Fordov EcoBoost “Međunarodni motor godine”

Novi Fordov 1,0 litarski EcoBoost motor koji je u Europi predstavljen ove godine u Focusu –– proglašen je “Međunarodnim motorom godine 2012”.

fordov motor

Mali, high-tech motor s 3 cilindra dobio je još dvije nagrade – “Najbolji novi motor” i “Najbolji motor ispod 1,0 litre” koje dodjeljuje magazin Engine Technology International na temelju glasova 76 novinara iz 35 zemalja širom svijeta.

Ovo je prvi put da je Ford osvojio nagradu “Međunarodni motor godine” u 13 godina dugoj povijesti nagrada. Štoviše, 1,0 litarski EcoBoost postigao je najviši rezultat u povijesti nagrada.

fordov motor

“Postavili smo ljestvicu nevjerojatno visoko kad smo krenuli konstruirati ovaj motor,” rekao je Jo Bakaj, Fordov potpredsjednik za pogonske agregate na globalnoj razini. Željeli smo omogućiti uštedu na potrošnji, iznenađujuće performanse, tišinu i rafiniranost – a sve iz vrlo malog, motora s 3 cilindra.”

“Ovom, naoko nemogućem izazovu tim je odgovorio vrlo uzbudljivim inovacijama,” dodao je Bakaj. Dobiveni rezultat mijenja pravila igre među benzinskim motorima na globalnoj razini.”

Dean Slavnich, predsjedatelj nagrade “Međunarodni motor godine” i urednik magazina “Engine Technology International rekao je: “Ovo je prava nagrada za doista izvanredan motor”.

Motor – dovoljno mali da stane na list papira A4 formata – oblikovan je u Fordovom tehničkom centru u Duntonu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Merkenichu u Njemačkoj. Motor se proizvodi u Fordovoj tvornici u Craiovi, u Rumunjskoj i u Koelnu u Njemačkoj.

fordov motor

1,0 litarski EcoBoost koristi turbo kompresor s malom inercijom da bi, kada je otvorena zaklopka za snagu, pri niskim brojem okretaja pružio veliku snagu pri brzinama od 248.000 okretaja.

: Pogledajte ostala Ford vozila :

Bookmark and Share

facebook twitter rss you-tube
oldtimer club