04.07.2009.

Dacia i Renault: 10 godina zajedničkog uspjeha

Otkad je Renault kupio Daciu 2. srpnja 1999., ista je postala nezaobilazni sudionik u automobilskoj industriji i jedna od okosnica strategije grupe Renault. Dacia, marka ispred svog vremena : s gamom originalnih modela, Dacia je promijenila navike kupnje automobila. Privučeni njihovom cijenom i umireni suradnjom između Dacie i Renaulta, kupci su u Dacii prepoznali najbolji odnos između cijene i usluga (prostornost, robusnost, pouzdanost) na tržištu. Mlada gama - Logan, Logan MCV, Logan van, Logan pick-up, Sandero : u pet godina je lansirano pet modela. Dacia, marka koja neprestano raste : gotovo milijun vozila Dacia je prodano od lansiranja Logana 2004., što predstavlja rast od 11,7% u 2008. te 15,5% u prvih pet mjeseci 2009. godine. Dacia, od nacionalne do svjetske marke : komercijalizirana je u više od 50 država u 2009. godini.

Dacia

1999 : Dacia postaje dio grupe Renault
Renault je stekao 51 % kapitala Dacie, a zatim postepeno povećavao svoj udio. Od 2003., Renault drži 99,3 % kapitala.

1999-2004 : opsežna modernizacija
- Grupa Renault je uložila 489 milijuna eura u pet godina u modernizaciju tvornice u Pitestiju (Rumunjska). Plan je uključivao modernizaciju industrijskog postrojenja, poboljšanje kvalitete, školovanje osoblja, nove uvjete rada, obnovu zgrada i informatičke opreme te uvođenje proizvodnih linija za sastavljanje motora i mjenjača Renault.
- Dva modela, SuperNova i Solenza, lansirana 2000. i 2003., su igrala ulogu « probnih vozila » kako bi se testirao novi industrijski proces uveden od strane Dacie i njezinih dobavljača. Ova vozila su utrla put za Logan.

Dacia

2004-2005 : lansiranje Dacie Logan, koji postaje simbol kvalitetnog obiteljskog vozila po povoljnoj cijeni
Pouzdano i povoljno obiteljsko vozilo je bilo namijenjeno obiteljima zemalja u razvoju (Rumunjska, Maghreb…) kao bazno vozilo game. Kao odgovor na odobravanje tiska i zahtjeve kupaca, Dacia Logan je komercijalizirana u Europi u proljeće 2005. Uspjeh je bio trenutačan. Dacia Logan postaje model za osvajanje na svim tržištima : u Istočnoj Europi, u Maghrebu, ali i u Zapadnoj Europi.

2006-2008 : 3 nova modela u gami
Dacia obogaćuje svoju gamu uvođenjem Logana MCV, karavanske verzije Logana, zatim s dva gospodarska vozila, Logan van i Logan pick-up. Logan MCV se brzo pozicionira na svim tržištima. Budući da se u njega može udobno smjestiti 7 odraslih osoba, ovaj model postaje referenca za karavane po pristupačnoj cijeni, bez sličnih vozila na tržištu. Do danas je prodano više od 220 000 vozila Logan MCV, uglavnom u Europi.

2008 : Dacia eco², ekonomična vozila koja „vode brigu“ o zaštiti okoliša
S lansiranjem potpisa Dacia eco2 na Salonu u Parizu u listopadu 2008., Dacia je dokazala da je moguće proizvesti vozila po niskoj cijeni koja štite okoliš. Svi modeli game su dostupni s verzijama Dacia eco2, s benzinskim, dizel, GPL i E85 motorima s emisijom CO2 nižom od 140 g/km.

Dacia

2008- 2009 : marka rastuće privlačnosti
Sa Sanderom, kompaktnom i prostranom berlinom, Dacia ulazi u novu etapu : niska cijena ide zajedno s atraktivnim i suvremenim dizajnom. Trend koji potvrđuje Duster, prvo koncept vozilo Dacie i Sandero Stepway, off-road verzija Sandera.

Dacia danas
Danas više nego ikada, Dacia odražava promjene navika potrošača koji traže temeljne karakteristike vozila. Nekoliko dokaza :
- u prvih 5 mjeseci 2009., s gotovo 120 000 prodanih vozila, Dacia je ostvarila rast od 15,5% na tržištima u padu za 16%,
- Dacia, marka na 9. mjestu u Francuskoj, a njezina prodaja se povećala 8 puta u Njemačkoj

Dacia sutra
Dacia će ostati vjerna svom pozicioniranju te će nastaviti s proširenjem game, s novim modelom 4x4 u 2010. Razvoj game Entry, koja se komercijalizira pod markama Dacia i Renault, je jedna od primarnih smjernica grupe Renault. Zahvaljujući svojoj gami od pet modela, grupa namjerava zadržati svoju prednost pred konkurencijom i odgovoriti na promjene potrošačkih navika kupaca automobila : u Europi, gdje se kupci vraćaju temeljnim karakteristikama automobila i na novim tržištima, na kojima mnogi ljudi žele kupiti vozilo po prvi put.

dacia
: Pogledajte ostala Dacia vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club