12.02.2014.

Otkriven novi Citroen C4 Cactus

Na izmijenjene potrebe današnjice Citroën odgovara novim Citroënom C4 Cactus kao alternativom kompaktnim limuzinama. Model Citroën C4 Cactus ističe se glatkim i pročišćenim površinama, fluidnim oblicima lišenim svakog oblika agresivnosti, bočnim leptir staklima i „plutajućim“ krovom, dnevnim LED svjetlima i svjetlima ugrađenima u Airbump te grafičkim elementima koji ističu funkcionalnost. Airbump je Citroënova inovacija koja svojim grafičkim izgledom ističe dizajn. Dostupan je u četiri boje (crna, siva, bež i smeđa) pa s deset boja karoserije i tri boje unutrašnjosti povećava mogućnosti personalizacije vozila. Osim toga, nudi i zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina od termoplastičnog poliuretana (TPU) sadrži kapsule zraka koje amortiziraju udarce.

Citroen c4 cactus

Ostali sustavi koji će osigurati bezbrižnu vožnju i pojednostavniti svakodnevnicu su kamera za vožnju unatrag te Park Assist sustav za jednostavnije parkiranje koji pomaže vozaču u traženju slobodnog parkiranog mjesta, a kad ga pronađe, automatski parkira vozilo. Tu je i sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici koji dvije sekunde zadržava vozilo što omogućuje jednostavno ponovno pokretanje vozila na uzbrdicama većim od 5°. Uz statičko osvjetljenje križanja s dodatnim svjetlosnim snopom za zavoje povećava se preglednost i sigurnost u zavojima i na križanjima.

Citroen c4 cactus

Kako bi se postiglo više udobnosti oslobođen je prostor za vozača i putnike. To je postignuto ugradnjom digitalnog upravljačkog sučelja koje rasterećuje vozačevo mjesto sa 7“ ekranom osjetljivim na dodir koji omogućuje pristup svim funkcijama suvremenog vozila. Suvozačev zračni jastuk ugrađen je u strop (tehnologija Airbag In Roof) te se otvara uzduž vjetrobrana i tako putnicima sprijeda nudi više prostora i veći obujam pretinaca. Uz to, na verzijama s upravljanim mjenjačem ETG, tradicionalnu ručicu mjenjača zamjenjuje sustav „Easy Push”. Ova se pojednostavljena komanda sastoji od tipke za odabir „D, N, R” u donjem dijelu armaturne ploče i od ručice na upravljaču za ručnu promjenu stupnjeva prijenosa. Za još više udobnosti i ugodnosti široka prednja sjedala dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu, a tu je i panoramski stakleni krov s visokom toplinskom zaštitom koji će okupat kabinu svjetlošću bez osjećaja vrućine.

Citroen c4 cactus

Još jedna tehnološka inovacije je „Smart Wash” − jednostavna inovacija koja smanjuje mrlje od vode koje nastaju pri pranju vjetrobrana. Otvori za raspršivanje tekućine za pranje prozora ugrađeni su u vrh metlica brisača iz koje izlazi mlaz pa je vidljivost očuvana i tijekom pranja vjetrobrana.

Kako bi se smanjila potrošnja Cactus je rasterećen svega suvišnoga čime je smanjenja masa, ali ne nauštrb užitka u vožnji. U odnosu na Citroën C4 (mase 965 kg) Cactus je sveukupno lakši za 200 kg što je posljedica niza poboljšanja. S takvim smanjenjem mase, benzinska inačica ispušta manje od 100 g CO2/km, a dizelska samo 82 g CO2/km uz potrošnju od samo 3,1 l/100 km.

Osim potrošnje goriva, cjelokupni troškovi uporabe modela Citroën C4 CACTUS smanjeni su za više od 20 %. Naime, zahvaljujući optimiranoj masi, trošenje potrošnih materijala znatno je smanjeno. A zaslugom Airbumpa uvelike su smanjeni troškovi popravaka.

Citroen c4 cactus

Zanimljivo je da Citroën kupcima nudi mogućnost kupnje modela C4 Cactus u obliku mjesečne naknade ili po kilometru (ovisno o zemlji). Ta jedinstvena ponuda na tržištu omogućuje tijekom obvezujućeg razdoblja pokrivanje svih troškova osim goriva: financiranje, osiguranje i održavanje. U zamjenu za mjesečni fiksni iznos, kupac može odlučiti o razini završne obrade svog automobila (oprema, motori...) i o razini usluge koja mu je zaista potrebna.

: Pogledajte ostala Citroen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club