24.03.2011.

Metropolis u Ženevi

Prigodom sajma u Ženevi, Citroen otkriva Metropolis europskoj javnosti. Rasni dizajn i harmonične linije limuzine Metropolis upućuju na grandioznost, avangardu i dinamičnost svih velikih metropola čija je moć privlačenja neupitna. Kako bi ga što više približili očekivanjima kineskog tržišta u punoj ekspanziji, ovaj konceptni automobil u potpunosti je osmislio tim međunarodnih dizajnera Citroen koji je smješten u Šangaju od 2008. godine.

Citroen Metropolis

Dizajn

Osim profila trodijelnog vozila, nezaobilaznog u ovom segmentu u Kini, Metropolis svojim impozantnim stasom (5,30 m x 2 m x 1,40 m) izražava viziju kreativnog i profinjenog luksuza, odrazom ambicije i veličine zemlje u koju se uklapa.

Dizajn karoserije, istodobno spektakularan i snažan, obavijen je fluidnim slojem diskretne boje "Pearl Silk" čiji se intenzitet mijenja ovisno o rasvjeti te ističe velikodušne obline i pomno izrađene detalje.

Dizajnerski izričaj koncepta Metropolis spoj je glatkih površina, zategnutih ali senzualnih linija s posebnostima poput prednjih blatobrana koji naglašavaju njegovu moćnu, i vitku siluetu.

Citroen Metropolis

Pružajući se daleko prema stražnjem dijelu, kromirani ukrasi na gornjem dijelu bočnih stakala vizualno produljuju kabinu, istodobno čuvajući intimnost putnika straga. Trokutasto bočno staklo u obliku zastavice kao da lebdi u zraku i, u počast DS-u, također skriva izvor svjetla.

Prednji dio Metropolisa, raspoloživu snagu vozila jasno izražava maskom nalik "papirnatom zmaju" pomno izrađena dizajna. Elegantna svjetla s obje strane pokazuju odlučnost i oštrinu pogleda, dajući cjelini neupitan prirodni autoritet.

Stražnji dio ovog koncepta uspijeva pomiriti širinu i stabilnost uz zadržavanje zategnuta i aerodinamična oblika. Konkavno stražnje staklo s profilom prtljažnika koji uključuje aktivni spojler pojačava fluidne linije ovog koncepta. Višeslojna svjetla u obliku bumeranga čiji dizajn podsjeća na višeslojna krilca kukca daju pečat originalnosti koja nedvojbeno karakterizira stražnji dio Metropolisa.

Citroen Metropolis

Unutarnji dizajn nadahnut je lepezom i kineskim žičanim glazbalima koji su u Kini simbol kultivirane i profinjene osobe. Kabina je načinjena od preklopljenih slojeva koji stvaraju okružje u kojem se luksuz izražava na nov, "orijentalizirani" način... Unutrašnjost MetropolisA počiva na luksuzu utemeljenom na bogatstvu izričaja.

Tehnologije

Metropolis svojim plug-in hibridnim pogonskim sklopom uravnotežuje gradsku odgovornost i užitak u vožnji. Kako biste u punoj mjeri uživali u dinamičkim svojstvima vozila, Metropolis je opremljen hidroaktivnim ovjesom. Taj zaštitni znak Citroena diljem svijeta ispunjava očekivanja glede udobnosti, naročito u Kini. Taj sustav omogućuje postojan stav vozila radi bolje aerodinamičnosti, što znači i manje emisije CO2.

Citroen Metropolis

Plug-in hibridni pogonski sklop Metropolisa omogućuje različite načine vožnje:
> samo s električnim pogonom (pri kretanju, u gradu na niskim brzinama te pri usporavanju): zahvaljujući elektromotoru koji razvija stalnu snagu od 54 KS (40 kW), a u vrhuncima doseže 95 KS (70 kW);
> samo s pogonom na unutarnje izgaranje (pri postojanim brzinama na cesti i autocesti kad motor dosegne najveću učinkovitost): zahvaljujući 2,0-litrenom benzinskom V6 motoru koji nudi 272 KS (200 kW) i najveći okretni moment od 375 Nm;
> s kombinacijom oba motora:
• u fazi ubrzavanja za postizanje veće snage (funkcija «overboost»), pri čemu najveća snaga iznosi 470 KS (345 kW), a okretni moment 430 Nm;
• u radu s četiri pogonska kotača u slučaju lošeg prianjanja.

Citroen Metropolis

Ovaj pogonski sklop objedinjava užitak u vožnji – u vidu izvrsnih performansa – i zaštitu okoliša zahvaljujući velikom smanjenju emisije CO2. Metropolis troši samo 2,6 l/100 km i emitira 70 g/km, što je pet puta manje od klasičnog pogonskog sklopa sličnih performansi (V8 obujma 4 litre).

Navedeni je rezultat postignut zahvaljujući:
> optimizaciji benzinskog motora,
> mehanički upravljanim mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa i dvostrukom spojkom,
> hibridizaciji vozila,
> strategijama rada hibridnog pogonskog sklopa koji u svakom trenutku smanjuje emisiju CO2.

: Pogledajte ostala Citroen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club