19.09.2014.

C4 Cactus Airflow 2L/100km

Uz razvoj gradova, sve veće zahtjeve za zaštitu okoliša i gospodarski pritisak potrošnja goriva danas je u središtu pozornosti kupaca. Vjerna svojem nasljeđu, marka Citroën u taj novi izazov ulaže kreativnost i tehnologiju pa na pariškom sajmu otkriva koncept C4 Cactus AIRFLOW 2L.

Konceptom C4 Cactus AIRFLOW 2L, Citroën nudi vozilo koje postiže potrošnju od 2l/100km. Revolucionarna je potrošnja postignuta:

Optimizacijom dizajna s aerodinamikom poboljšanom za 20%,

smanjenim otporom kotrljanja (gume Tall&Narrow),

naporima da se koriste lakši dijelovi i tako smanji ukupna masa vozila za 100kg,

uvođenjem tehnologije Hybrid Air kojom se potrošnja smanjuje za 30%.

Projekt C4 Cactus AIRFLOW 2L proveden je u okviru programa „Vozilo 2l/100km” francuske Platforme automobilske industrije, čiji je cilj donijeti konkretna rješenja za smanjenje udjela troškova uporabe automobila u ukupnim izdatcima kućanstava za automobil te smanjiti utjecaj na okoliš tijekom vožnje.

Citroën je kao polazište projekta uzeo svoj novi model C4 Cactus. Tako C4 Cactus više od bilo kojeg drugog automobila ispunjava ovu osobito izazovnu zadaću. Pročišćen i uglađen dizajn, tehnološka rješenja za smanjenje mase vozila, učinkoviti motori - Citroën C4 Cactus već u serijskoj opremi ima vrijedne adute za ograničavanje potrošnje goriva, a konceptom C4 Cactus AIRFLOW 2L, Citroën ide još korak dalje.

Radi aerodinamičnosti optimirana je silueta pa su svi stilski elementi u službi aerodinamike automobila omogućujući tako učinkovito smanjenje SCx-a odnosno koeficijenta otpora zraka čime je ukupna aerodinamika vozila za 20 % bolja u usporedbi sa serijskim modelom.

Povrh 200 kg uštede na serijskom modelu C4 Cactus, u odnosu na masu modela Citroën C4, na konceptu C4 Cactus AIRFLOW 2L masa je smanjena za još 100 kg (uključujući pogonski sklop) upotrebom inovativnih materijala. Ponajprije, smanjena je masa nosivih dijelova pa su u podvozje koncepta C4 Cactus AIRFLOW 2L ugrađeni su novi materijali koji doprinose upijanju energije u slučaju sudara pa ispunjavaju najstrože mehaničke zahtjeve.

Spoj motora PureTech 82 s tehnologijom Hybrid Air u konceptu C4 Cactus AIRFLOW 2L omogućuje smanjenje potrošnje goriva za 30 %, čime je ostvarena potrošnja od samo 2 l/100 km, istodobno se približavajući dinamičnim voznim svojstvima motora PureTech 110.

Spoj svih tih tehnoloških postignuća omogućuje potrošnju od 2 l/100 km, a u budućnosti će omogućiti i manju potrošnju za vozilo kao što je C4 Cactus.

: Pogledajte ostala Citroen vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club