06.09.2013.

Audi Sport quattro

quattro je Audi i Audi je quattro – marka i tehnologija neizbrisivo su povezani. Za proslavu 30. rođendana modela Sport quattro, Audi će predstaviti njegovog nasljednika na sajmu automobila 2013 IAA u Frankfurtu na Majni. Konceptni izložbeni model Audi Sport nastavlja velebnu tradiciju quattro pogona sa zapanjujućim coupe dizajnom i plug-in hibridnim pogonom s izlaznom snagom od 515 kW (700 ks).

audi

quattro je više od tehnologije – quattro je filozofija. Taj je termin sinonim za sigurnu i sportsku vožnju, tehničku kompetenciju i dinamičan pristup životu. Od svog premijernog predstavljanja na modelu “Ur-quattro” 1980., Audi je prodao više od pet milijuna automobila sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, što je mnogo više od bilo kojeg drugog proizvođača automobila premium klase na svijetu. Prednosti koncepta quattro i uspjeh postignut u utrkama impresivno se ističu već tri desetljeća.

Jedan legendarni Audi klasik je Sport quattro, koji je premijerno predstavljen na natjecanju IAA 1983. i dizajniran kao homologacijski model za svjetsko prvenstvo u reliju. Sa snagom od 225 kW (306 ks) i brojnim tehničkim inovacijama, u svoje je vrijeme bio pravi super automobil. Kratki međuosovinski razmak, pogodan za visoku razinu upravljivosti, osigurao je modelu Sport quattro nepogrešiv izgled. Izgled trkaćeg automobila koji piše povijest utrka. Walter Röhrl bio je za njegovim upravljačem tijekom uvjerljive pobjede na Pike's Peak brdskoj utrci u Coloradu, SAD-u.

Dizajn vanjštine: snažan i upadljiv

Poput modela Audi Sport quattro, konceptni Audi Sport quattro dizajniran je u duhu utrkivanja. Nijedno od dizajnerskih rješenja nije samo estetske prirode. Svako se razvilo iz tehničke funkcionalnosti, a neka odaju počast quattro modelima iz ranih 80-ih godina 20. stoljeća. To uključuje plosnate C-stupove i pravokutna dvostruka prednja svjetla s naprednom Audijevom Matrix LED tehnologijom koja će biti dostupna krajem ove godine na redizajniranom modelu Audi A8.

audi

Novi detalji: jednodijelna prednja rešetka

Prednjim krajem izložbenog automobila prevladava šesterokutna jednodijelna prednja rešetka s novim, posebno oblikovanim umetkom, tipičnim elementom preuzetim iz utrka. Donji je dio gotovo okomit; a gornji dio prati liniju poklopca motora. Donja rešetka dodatno naglašava širinu automobil.

Dvije velike, okomite prečke dijele svaki od velikih uvodnika zraka, a njihov je oblik preuzet linijom poklopca motora. Razdjelnik izrađen od polimera ojačanog karbonskim vlaknima (CFRP) pomaknut je daleko prema naprijed, kao na trkaćem automobilu. Rešetka je dio nove filozofije dizajna tvrtke Audi i nudi uvid u to kako će u budućnosti izgledati sportski proizvodni modeli.

Unutrašnjost: savršen spoj trkaćeg izgleda i elegancije

Koncept elegantnog sportskog duha dominira i u unutrašnjosti konceptnog modela Audi Sport quattro. U prostranom putničkom prostoru prevladavaju tamnosivi tonovi i precizne linije.

audi

Unutrašnjost je u potpunosti podređena vozaču. Kolo upravljača, ploča s digitalnim instrumentima i head-up zaslon jasno su vidljivi u vidnom polju. Linija koja prolazi ispod vjetrobranskog stakla zaokružuje vozača i suvozača i sadrži sve ergonomske funkcije poput mehanizama za otvaranje vrata.

Lagana konstrukcija, tipična za Audi, očituje se kako u dizajnu tako i u odabiru materijala. Gledano odozgo, tanka armaturna ploča nalikuje na krilo jedrilice. Potporna konstrukcija unutrašnjosti je kućište od karbonskih vlakana koje služi i kao pretinac za odlaganje u bočnim vratima. Takvi elementi odaju laganu konstrukciju automobila.

Snažne performanse: plug-in hibridni pogon

Plug-in hibridni pogon omogućuje konceptnom modelu Audi Sport quattro nevjerojatnu dinamičnost. Izlazna snaga sustava je 515 kW (700 ks); dok okretni moment iznosi 800 Nm. Energija se prenosi putem preinačenog tiptronic mjenjača sa osam brzina do pogonskog sklopa quattro koji ima sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Sukladno primjenjivom standardu, izložbeni automobil troši u prosjeku 2,5 litara goriva na 100 kilometara i ima prosječnu emisiju CO2 59 grama po kilometru.

audi

Motor s unutarnjim sagorijevanjem je četiri litreni V8 s dva turbopunjača. Razvija snagu od 412 kW (560 ks) i ima okretni moment 700 Nm. Sustav CoD (Cylinder on Demand) – automatsko isključivanje cilindra po potrebi, isključuje četiri cilindra pod djelomičnim opterećenjem, a sustav start-stop čini agregat sa osam glasnih cilindara vrlo učinkovitim.

: Pogledajte ostala Audi vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club